Fotograf Per Stålfors

Inramning av konst

  • Inramning av konst

Inramning

Hjälper er med inramning av konst som oljemålningar, foton, akvareller, posters, tröjor, m.m. Allt görs på rätt sätt med syra fria material så som syrafri passpartout, bakpapp, och syrafri tejp. Klipper till ramlist gerar, limmar, spikar. Klipper kilramslist i metervara till uppspänningar av duk som canvas/målarduk. Skär passpartout manuellt. Skär floatglas/planglas eller UV- glas till ramlisten. .

Öppettider

Tisdagar o Torsdagar 10-18 lunch 13-14.
Kungsbackavägen 28, Bollebygd.

OBS! Ring gärna innan och kolla om jag är på plats 0708-337 306 om ni åker långt. Händer att jag är bokat på jobb ute…

Varför syrafritt vid inramning av konst?

Varför skall man rama in sin konst med syra fritt material, räcker det inte bara att konsten är gjorts på syra fritt material? Det är alltid upp till var och en att göra som man vill, men detta bör du känna till!

Inramning av konst enligt konstens regler!

Rätt:

Allt som betraktas som konst på ark eller duk som skall ramas in med syrafritt material, likaså foton. Är det ram så skall man använda syrafri baksida, syrafri passpartout och syrafri tejp, för att tejpa igen springor som skydd mot damm, smuts, fukt och luftföroreningar. Passpartout (pappersramen) är vacker, men har också ett ändamål att bilden eller konstverket inte skall fastna i glaset.

En rätt inramad tavla höjer värdet på konstverket och bibehåller dess livslängd.

Inramning av konst, exempel på felaktig baksida.

Fel:

Om du använder färdig ram köpt i affär så har ramen oftast en massonite eller kartongbaksida som ej är syrafri som ej är bra för inramning av konst. Alla färdig ramar som säljs som  är oftast felgjorda för konst eller foton, visste du om det? Varför kan man fråga sig, borde det inte vara tvärt om? Exempel, om det är gult i pappret på akvareller/foton så är de till 99% angripna av syra (om det ej inte är originalets pappers ton) vilket syns i de vita områdena i konstverket eller fotot.

En fel inramad tavla sänker värdet på konstverket och påskyndar på konstverket/fotos sönder fall. 

Tips!

  • Man bör tänka på att inte hänga konst i direkt solljus eller på en fuktig yttervägg.
  • Direkt solljus bleker konsten.
  • En fuktig yttervägg kan göra så att ramen slår sig och blir skev.
  • Färdig ram gå till din inramningsbutik be att få byta ut det icke syrafria mot syrafritt, samt be om att de tejpar igen med syrafri tejp.

Välkommen!